Kirjaudu sisään

Käyttäjätunnus:


Salasana:

Muista minut

Rekisteröidy

Puheenjohtajan tervehdys

 

Tervetuloa Pohjois-Karjalan ensimmäiselle vanhojen autojen harrastusta esittelevälle www-sivustolle.

Meissä kaikissa ihmisissä elää sisällä enempi vähempi pieni keräilijä, joka haluaa laittaa talteen palasen menneen ajan ja maailman kulttuuria tavalla tai toisella.  Meissä myös monesti elää se pelastaja joka omilla kädentaidollaan ja innostuksellaan haluaa palauttaa jonkin esineen tai tavaran siihen entisen ajan loistoonsa.  Meille mobilisteille se konkreettinen kohde on monesti se automobiili, joka halutaan entistää semmoiseksi kun se uutenakin oli. Eihän meille tietysti moottoripyörät, mopot, traktorit, eikä muutkaan häksöttimet vieraita ole.

Auto muotoilultaan ja teknologialtaan aina konkreettisesti kuvaa sitä omaa aikaansa ja kertoo sen ajan ihmisten liikkumisesta ja matkustamisesta, ehkä muustakin. Automobiili jos mikä, on liki sadan vuoden ajan meidän elämäämme vaikuttanut kaikissa sen käänteissään ja olemme tulleet siitä jopa riippuvaisiksi.  Suhtautumisemme autoon tietysti vaihtelee, auto on kuitenkin ollut ja on, jos ei itsemme, niin läheistemme ylpeyden, mielenkiinnon, huomion, harrastuksen jne. aihe. Auto on voinut olla statussymbooli tai toisaalta myös kateuden, pilkan jopa naurun aihe.

Useilla meistä on lämpimiä muistoja jostain tietyn merkkisestä autosta vuosien takaa, josta muistona voi olla enää tallella vanha haalistunut valokuva albumissa, jossa onnellinen perhe auton vieressä lapinreissulla 60-luvulla. Tai muistikuva kun isä hurautti pihaan uudella autolla ja sitten kaikki naapurinkin lapset pääsi sillä sitten ajelulle.

Nekin muistot kun jotain rakkinetta ei millään saatu pidettyä ajokunnossa pyhätöntä viikkoa - on aika jo kullannut. Mikään auton ostamien ei enää vuosien päästä harmita, mutta ”sen ja sen” auton pois myyminen harmittaa vielä vuosien takaa. Vanhan uskollisen palvelijan poistuminen perheestä on monesti saanut kyyneleen kirpoamaan silmäkulmaan tai jälleennäkemisen riemun vuosien päästä, kun vanha kaveri vielä sinnitteleekin elossa ja hurauttaa jossain kadunkulmassa vastaan.

Muistoja menneisyydestä voi olla myös se pienen pojan unelma, kun on purukumi- tai  kahvipaketin sisältä löytyi se keräilykuva; ”tuommoisen auton minä hankin kun kasvan isoksi”. No kun nyt on kasvettu ”isoiksi”, on ehkä aikaa, innostusta ja varaa tehdä se kulttuuriteko, pelastamalla palanen autohistoriaa tai palaamalla juurilleen pikkuihmisen unelmiin ja muistoihin.  Sitä varten me automobiilikerhoina olemme olemassa, puhaltamassa yhteen hiileen, kokoamalla harrastajia yhteiseen toimintaan, viemään eteenpäin hyvää harrastusta ja kertomaan kiinnostuneille mistä tässä on kyse.
Aivan kaikille ulkopuolisille ei selviä miksi joku voi olla hurahtanut johonkin peltilehmään tai ruostekasaan, mutta toisaalta se iloisten hymyjen, aplodien ja kannustushuutojen määrä wappuajossa köröttelevälle jo entisöidylle 20-luvun automobiilille, joka päästää ihmeellisiä ääniä, kertoo myös arvostuksesta harrastustamme kohtaan.

Vanhojen autojen harrastus on kasvussa maailmalla, meitä aiemmin autoistuneissa maissa, USA:ssa, Euroopassa, Ruotsissa, kuten tällä Suomessa ja Pohjois-Karjalassakin. Ihmisten vaurastuessa sijoitetaan maailmalla suuria summia autojen entisöinteihin ja harrastuksen rinnalle ja sitä vauhdittamaan on tullut ammattimaista toimintaa ja teollisuutta repro-osineen. Joistain malleista on tullut klassikoita joiden arvo nousee yli 20% vuodessa ja summat ovat  6 tai 7-numeroisia. Monesti puhutaan jo sijoituskohteista tai taideaarteisiin verrattavista esineistä. Monet tv:n ja elokuvien tähdistä mainitsevat omistavansa oman kokoelman 70-luvun klassikkoautoja.

Niin tai näin. Ei  harrastettavan auton tarvitse olla välttämättä mikään arvostettu ja harvinainen loisto- tai urheilumalli. Ihan omana aikaan tavalliset kansanautot, Chevroletit, Fordit, Mosset ja Volkkarit antavat saman vaikutuksen omistajilleen. Kaikkia autoja ei tarvitse säilyttää jälkipolville mutta toisaalta mikään auto ei ole niin arvoton, etteikö sitä voisi jälkipolville säilyttää. Meille kaikille varmasti sopiva kiinnostuksen ja harrastuksen kohde automaailmasta löytyy.

Terveisin
Heikki Tietäväinen
Puheenjohtaja